Lördag 18/6-16
Kl 9:00 - 12:45
Vansbro
Lat. 60.503996°
Long. 14.228943°

Vansbro Marathon, Vackert, varierande och riktigt tufft - terränglöpning när upplevelsen är målet.

Vackert, varierande och riktigt tufft -
terränglöpning när upplevelsen är målet.

TÄVLINGSINFORMATION (PM) 2014

Ditt startpaket

Ditt startpaket hämtar du ut i Vansbro Marathons tävlingstält innan starten (obs skickas ej!). Tävlingstältet ligger vid "MarathonPortalen" (=starten/mål) och kommer vara väl synligt och skyltat.

Startpaketet innehåller primärt din nummerlapp samt din ombytespåse med ditt startnr på. Nummerlappen sätts fast i på framsidan på din tröja/linne med medföljande säkerhetsnålar. Nummerlappen innehåller även tidtagningschipet. I ombytespåsen kan du lägga överdragskläder osv och lämna in vid ombytespåsinlämningen vid starten. Ombytespåsen försluts enkelt med gula dragbandet i överkanten.

Tider för uthämtning av ditt startpaket:

  1. Dagen innan på onsdag 2 juli kl. 14.00 - 21.00.
  2. Tävlingsdagen torsdag 3 juli kl. 07.00 - fram till din start.

PS. Kom gärna i tid för att undvika köbildning.

PS2. Notera att vi inte kan göra ändringar av namn/distansbyte/övertagande på tävlingsdagen.


Hitta till starten när du kommit till Vansbro

När man kommer till Vansbro är det skyltat på alla infartsvägar mot Parkering och sedan till Tävlingsarenan. Även från busstationen. Parkering sker innanför Turistbyrån på Magasinsvägen och bortåt. Det finns även flera parkeringsvakter som hjälper till och visar vart man ska parkera och informerar/hänvisar till tävlingsarenan. Allt är nära i Vansbro så till tävlingsarenan (650 m) promenererar man.

Använder du en bilnavigator(GPS) kan man knappa in Magasinsvägen 1 i Vansbro.

Ingen biltrafik in till tävlingsarenan och gäller även startpaketsutdelningen på onsdag.

Vansbro Marathon ligger längst bort på tävlingsarenan bakom simmarnas duschar. När du ser MarathonPortalen så har du kommit rätt.


Ej utdelade startpaket för Halvmarathon tar vi med till starten för halvmarathon

"Ej uthämtade startpaket för halvmarathon" tas med till starten som är mitt ute i skogen på Nya Årbergsvägen.

Vid Halvstarten går det pga av tidsbrist inte att göra några ändringar/namnbyten osv...

Tar du dig själv upp till starten parkera gärna på höger sidan från Eldforsenhållet och inte på själva vändplan. Detta för att underlätta för bussarna som är stora samt att de vänder på själva vändplanen.


Vilka skor ska jag använda - blir man blöt?

Man kan springa i sina vanliga löparskor, barfotaskor eller trailskor. Naturlitvis beroende på väder men är det torrt kan man om man med viss försiktighet klara sig helt torrskod runt hela banan. Blir skorna blöta brukar de ofta torka snabbt. Är det blöt i markerna efter mycket regn eller att det regnar på tävlingsdagen är det nog att föredra ett par terrängskor med lite grövre mönster.

Det viktigaste är nog att det är skor som du gillar och är insprugna - så man inte börjar dagen med skavsår.

Den absolut knixigaste sträckning på hela banan är utför Knösen. Det går utför, är lite blöt, stenigt och ganska trångt i ca 300 m. Beroende på hur pigg man är i benen så är det en bra idé att ta det lite lugnt som man inte skadar sig.[Marathon + Halvmarathon]

Är det regnigt så kan spängerna mot Hästingsleden bli hala men slutar det regna brukar de torka upp snabbt.


Två stycken vägövergångar - var försiktig.

Det finns 2 st vägövergångar där vi korsar lite större asfaltsväg. Vid Kontrollen Eldforsen (marathon) samt vid sista kontrollen Krutkällan. Även om de är bemanade och varningstrianglar/skyltar är utsatta för att varna biltrafiken i bägge riktningarna - var försiktiga.


Ombyte, toalett och duschar.

100 m från själva Vansbro Marathonsstarten/mål finns en utomhusbassäng som kallas "Plasket" och sköts av Vansbros Barnensdagsförening. På Plasket har vi tillgång till toaletter, lokal för ombyte samt att de tar emot och sköter ombytespåsarna för tex överdragskäder. Ombytespåsarna lämnas in mellan toaletterna och ombytesboden.

Lämna inga värdesaker i din ombytespåse. Värdesaker kan lämnas in i tävlingskansliet.

Alla går i mål på samma ställe (under marathonportalen) och man kan smidigt hämta ut sin ombytespåse vid "Plasket". Vid direkt utanför Plaskets kiosk går duschbussen "Bernt" och kör Tur och Retur till Smedbergskolans duschar (Skolgatan) och det tar ca: 5 min enkel bussresa.

När du duschat klart kan du även åka retur till målet med "Duschbussen Bernt" eller så väljer du att "gå ur benen" med en 10 min promenad för att heja på dina löparvänners målgång.


Vätska och energitillskott efter banan

Det finns 9 st bemannade kontroller (K1-9) som alla passeras av löpare i Vansbro Marathon och 5 st av dessa passerar man i Vansbro Halvmarathon. På alla kontrollerna serveras det vatten samt sportdrycken (ENERVIT G Sachet "Apelsin").

Kontrollerna ligger med ganska jämna intervaller se banskissen. Det är längst avstånd mellan kontrollen "Näbba" och kontrollen "Milborg" och där är det ca: 7 km. Är det väldigt varmt placerar vi ut en extra obemannad kontroll med vatten mitt i mellan dessa där banan går upp på inlandsbanan - vid spetsen på banskissen.

Alla kontroller utom första "Näbba" kommer ha extra tilltugg i många olika former av snabb energi. Bananhalvor, saltgurka, saltlakrits, morotsbitar osv... Vi försöker även ha kaffe och bullar på de 2 sista kontrollerna "Glatjärn" och "Krutkällan". Är man lite senare fram till kontrollen "Hästingsleden" så har funktionärerna startat upp grillen och bjuder på korv med bröd!

PS. Man behöver inte springa med vätske- bälte/ryggsäck. En del gör det i alla fall och då ofta med en flaska som man fyller upp vid kontrollerna. Det gör att man får möjlighet att fritt välja när man vill dricka. Man kan även vilja ha med sig en energigel med sig.


Överlåtelse av startplats

Kan man inte själv delta och man vill överlåta/sälja sin plats till annan deltagare går det utmärkt utan extra kostnad.

1. När du och övertagande löpare är överens om pris ber du den som ska ta över platsen att anmäla sig men inte betala enligt ”bekräftelsemailet”.

2. Du som ägare av startplatsen skickar ett mejl till oss på adressen info@vansbromarathon.se och anger ditt Anmälningsnummer eller startnummer samt vem (Namn+Ort+Född:åååå-mm-dd) som ska ta över din startplats så ordnar vi det. Ditt Anmälningsnummer finns i ditt bekräftelsemail och startnummer i [ANMÄLDA LÖPARE].

3. När den nya övertagande löparen syns med ett startnr i listan över anmälda löpare så är ändringen genomförd.

Obs! Den som övertar platsen kan komma att få ett nytt startnummer och starttid beroende på seedning eller inte.


Busstransport Vansbro Halvmarathon ca Kl 11.45 (2 vändor med 2 st bussar)

Första busstransporten för Vansbro Halvmarathon går från målområdet (Plasket) 11.45 Startgrupp [1] till starten på Nya Årbergsvägen. De åker och släpper av och vänder tillbaks och hämtar startgrupp [2] med vändande bussar ca: kl 12.20.

Bussfärden tar ca 15 min - tanken är att väntan inte ska bli så lång. Tyngre nervöstoa (Numero 2) är bra att ha gjort innan bussen åker och det finns WC med många toabås vid Plasket (Start/Målområdet).

Starten för Vansbro Halvmarathon vid "Nya Årbergsvägen" är vid en vändplan/jaktstuga på en grusväg mitt ute i skogen. Vatten kommer finnas att tillgå vid halvstarten samt 2 st toaletter. Efter 300 m på grusväg ansluter man till Vansbro Marathonbanan.

Nummerlapp för Halvmarathon = bussbiljett.

Bäst är att vara ombytt och klar när man hoppar in i bussen. Antingen lämnar man in ombytespåsen (med startnr) innan busstransport eller så tar man med ombytespåsen till starten för halvmarathon. De ombytespåsar som lämnas vid starten på Nya Årbergsvägen fraktas ner till Målområdet (bevakas hela tiden). Ombytespåsar hämtas ut efter målgång mot uppvisande av matchande nummerlappen. Vid blötväder skyddas de av presenning.


Vansbro Marathon - löpningen i terräng.

Terrängmarathon kan vara fysiskt lite jobbigare än ett asfaltsmarathon men vi tycker variationen av underlaget gör det mycket enklare mentalt och samtidigt mycket roligare.

Vi är även helt övertygade om att när underlaget inte är helt plant som vid asfalt så stärks muskulatur upp vilket förebygger skador. Prova även variera typen av skor med t.ex med olika nivåskillnader mellan framfot och hälen.


NYHETER
2017-02-20
Inget Vansbro Marathon 2017
2016-05-16
Vansbro Marathon 2016 inställt pga av för få anmälda deltagare
2016-05-08
Viktig information - Vansbro Marathon 2016
Visa alla nyheter