Lördag 18/6-16
Kl 9:00 - 12:45
Vansbro
Lat. 60.503996°
Long. 14.228943°

Vansbro Marathon, Vackert, varierande och riktigt tufft - terränglöpning när upplevelsen är målet.

Vackert, varierande och riktigt tufft -
terränglöpning när upplevelsen är målet.

TÄVLINGSINFORMATION (PM) 2016

Äkta terränglöpning i Vansbroskogarna för 7:e året i rad!

Terränglöpning med marathonlängd på 43 km. För de som inte vill springa ett helt marathon så finns Vansbro Halvmarathon (23 km) och Vansbro Kvartsmarathon (10,2 km).
Obs ny tävlingsdag - lördag innan midsommar 18/6-16.

Vi springer efter vackra Västerdalsälven, Inlandsbanan, genom fäbodar, över broar, på spångar och över natursköna rullstensåsar. Underlaget är mycket varierande med stigar, vandringsled, spänger, skogs- och grusvägar och slutligen max 1 % asfalt.

Start kl. 09.00.
Kvartsmarathon (10,2 km) startar vid marathonstarten i Vansbro och följer första 7,5 km på Vansbro Marathonbanan för att sedan vika av till höger vid inlandsbanan och som leder oss tillbaks till målet. Banan följer västerdalsälven och inlandsbanan på underlag som grusväg, skogsväg skojig stig, knixig stig samt den nerlagda inlandsbanans banvall. Banan är flack och ganska lättsprungen. På mitten passeras kontrollen Näbba där det serveras vatten och sportdryck.

Start kl. 11.00 + 11.15.
Vansbro Marathon (43 km) är inget varvlopp utan en enda lång slinga med ny terräng att avverka hela tiden. Banan innehåller mycket varation av både underlag och kupering. Banan passerar många kulturhistoriska platser och det finns en historia från alla de 9 kontrollerna som passeras.

Start kl. 12.30 + 12.45.
Vansbro Halvmarathon (23 km) startar mitt på banan vid Nya Årbergsvägen (lat. 60.43627° long. 14.27458°) och man springer andra halvan av Vansbro Marathonbanan. Till halvmarathonstarten åker vi med Barbros Buss i två omgångar från start/målområdet. Startgrupp [1] kl 11.45 och startgrupp [2] med vändande bussar ca: kl 12.20. Halvmarathon sträckan passerar de sista 5 kontrollerna på Vansbro Marathonbanan.

Vansbro med omnejd bjuder på vacker natur med inslag av historia skapad av flottare, rallare och skogsmän. Spring i nuet, ta del av historien och bana väg för framtiden!

Läs mer om banan och banmätning!

Hitta till starten när du kommit till Vansbro

När man kommer till Vansbro är det skyltat på alla infartsvägar mot Parkering och sedan till Tävlingsarenan. Även från busstationen. Parkering sker innanför Turistbyrån på Magasinsvägen och bortåt. Det finns även flera parkeringsvakter som hjälper till och visar vart man ska parkera och informerar/hänvisar till tävlingsarenan. Allt är nära i Vansbro så till tävlingsarenan (650 m) promenererar man.

Använder du en bilnavigator(GPS) kan man knappa in Magasinsvägen 1 i Vansbro.

Ingen biltrafik in till tävlingsarenan och gäller även startpaketsutdelningen på fredagen.

Vansbro Marathon tävlingsarena ligger bortanför Vansbro Camping och utomhusbadets "Plasket". När du ser MarathonPortalen så har du kommit rätt.

Det sitter skyltar och banderoller med jämna mellanrum för att det ska gå så smidigt som möjligt texten: "Vansbro Marathon Tävlingsarena".


Ditt startpaket/nummerlapp

Ditt startpaket hämtar du ut i Vansbro Marathons tävlingstält innan starten (obs skickas ej!). Tävlingstältet ligger vid "MarathonPortalen" (=starten/mål) och kommer vara väl synligt och skyltat.

Startpaketet innehåller primärt din nummerlapp samt din ombytespåse med ditt startnr på. Nummerlappen sätts fast i på framsidan på din tröja/linne med medföljande säkerhetsnålar. Nummerlappen innehåller även tidtagningschipet. I ombytespåsen kan du lägga överdragskläder osv och lämna in vid ombytespåsinlämningen vid starten. Ombytespåsen försluts enkelt med gula dragbandet i överkanten.

Tider för uthämtning av ditt startpaket:

  1. Dagen innan på fredag 17 juni kl. 17.00 - 20.00.
  2. Tävlingsdagen lördag 18 juni kl. 08.00 - fram till din start.

PS. Kom gärna i tid för att undvika köbildning.

PS2. Notera att vi inte kan göra ändringar av namn/distansbyte/övertagande på tävlingsdagen.


Vansbro Marathon - löpningen i terräng.

Terrängmarathon kan vara fysiskt lite jobbigare än ett asfaltsmarathon men vi tycker variationen av underlaget gör det mycket enklare mentalt och samtidigt mycket roligare.

Vi är även helt övertygade om att när underlaget inte är helt plant som vid asfalt så stärks muskulatur upp vilket förebygger skador. Prova även variera typen av skor med t.ex med olika nivåskillnader mellan framfot och hälen.


NYHETER
2017-02-20
Inget Vansbro Marathon 2017
2016-05-16
Vansbro Marathon 2016 inställt pga av för få anmälda deltagare
2016-05-08
Viktig information - Vansbro Marathon 2016
Visa alla nyheter