Lördag 18/6-16
Kl 9:00 - 12:45
Vansbro
Lat. 60.503996°
Long. 14.228943°

Vansbro Marathon, Vackert, varierande och riktigt tufft - terränglöpning när upplevelsen är målet.

Vackert, varierande och riktigt tufft -
terränglöpning när upplevelsen är målet.

2010

2010-11-07 - 2011-års bana börjar ta form

Målsättning med ändringarna är att banan får mindre asfalt, mer terräng, blir vackrare, mera varierande och även säkrare. Lite mer om de olika ändringarna kan ni även se under banan 2011.

I veckan var jag upp till Vansbro och provsprang banan med de tänkta förändringarna inför 2011. Jag sprang med min vanliga Garmin 405 samt en Garmin GPSmap 62st för att få så mycket positionsdata som möjligt.

Det var riktigt bra att hinna provspringa banan innan snön kom och känna att vi till 99% är klar med banans sträckning. Vi är nu väldigt nöjda med de förändringarna vi gjort av banan.

Det som skulle kunna tillkomma nu är att ta lite mera höjd på berget Knösen och lägga kontrollen vid högsta punkten på hela banan.

/Vansbro Marathon


2010-10-15 - Ny logga

Vi har gjort en ny logga för Vansbro Marathon. Loggan finns i 3 st varianter: färg, gråskala samt en svartvit för enklare tryck på t ex en t-shirt.

Den gamla loggan innehöll siffrorna 21 och 42 vilket syftade på distanserna halvmarathon (21.098 m) samt marathon (42.195 m). Nu har vi tagit bort siffrorna med tanke på att när det gäller terrängmarathon är det inte helt lätt att mäta distanserna med exakt noggrannhet samt att det framöver skulle kunna tillkomma någon distans tex en ultra.

I underkant finns höjdkurvan från 2010 års bana och en punkt se som syftar på domännamnet vansbromarathon.se. På höjdkurvan kan man tydligt se stigningarna i mitten på banan - sista är berget Knösen.

När logga ska visas och det finns tillgång till färg så finns en grön färg över höjdkurvan samt som punkten. Den gröna färgen över höjdkurvan skulle kunna associeras med skog för att förstärka budskapet om att det är terräng.

/Vansbro Marathon


2010-09-07 - Ny dag! Onsdag under simmarveckan (V27).

Istället för tisdag har vi nu ändrat tävlingsdag till onsdag i simmarveckan (vecka 27). Vansbro Marathon 2011 kör vi 2011-07-06.

Det ger mer möjligheter att utveckla Vansbro Marathon som arrangemang om vi blir flera löpare.

/Vansbro Marathon


2010-07-07 - Tack alla som kom löpare funktionärer och publik!

Det kommer en mera strukturerad resultatlista (tiderna stämmer) samt en hel del bilder och övrig info. Prio för dagen var att börja tar ner banmarkeringar och plocka lite skräp. Nästan halva är nu gjord.

PS. Jag har en underbar träningsverk i benen samt en skön positiv känsla att det hela fungerande på så kort tid :-)

Stort Tack alla som kom!

/Vansbro Marathon


2010-07-06 - Vädret ser bra ut!

Det verkar bli en riktigt fin dag runt banan!

Lycka till!

/Vansbro Marathon


2010-07-05 - Live rapport på TK2 och TK5!

Vi kommer prova att liverapportera på sidan [RESULTAT] från TK2 och TK5.

Ev kan det även funka från TK1 - TK5.

Vi kommer så fort det går få ut en komplett resultatlista!

/Vansbro Marathon


2010-07-05 - Sidan Resultat

Nu är sidan [RESULTAT] nästan klar.

/Vansbro Marathon


2010-07-05 - Se passerande löpare på twitter @VansbroMarathon

Vi har som målsättning att rapportera med Twitter från 2 st tidskontroller. Vi kommer försöka rapportera när respektive löpare passerar TK2 (Eldforsen, kvar 25,3 km) och TK5 (Krutkällan, kvar 3 km kvar).

Kika på twitter: @VansbroMarathon

/Vansbro Marathon


2010-07-05 - Kompletterande pilar.

Nu har vi kompletterat med en del pilar på vissa ställen - främst vid byte av riktning vid väg (grus, skogs & asfalt).

/Vansbro Marathon


2010-07-05 - Fixat problem med Född(ÅÅÅÅ-MM-DD) inmatningen.

Det var ett problem om man var för ung när man skrev in Född:(ÅÅÅÅ-MM-DD) i anmälningsformuläret. Nu är det fixat.

/Vansbro Marathon


2010-07-05 - Vilka skor ska jag använda - blir man blöt?

Man kan springa i sina vanliga löparskor, barfotaskor eller trailskor. Naturlitvis beroende på väder men är det torrt kan man om man med viss försiktighet klara sig helt torrskod runt hela banan. Blir skorna blöta brukar de ofta torka snabbt. Är det blöt i markerna efter mycket regn eller att det regnar på tävlingsdagen är det nog att föredra ett par terrängskor med lite grövre mönster.

Det viktigaste är nog att det är skor som du gillar och är insprugna - så man inte börjar dagen med skavsår.

Den absolut knixigaste sträckning på hela banan är utför Knösen. Det går utför, är lite blöt, stenigt och ganska trångt i ca 300 m. Beroende på hur pigg man är i benen så är det en bra idé att ta det lite lugnt som man inte skadar sig.[Marathon + Halvmarathon]

Är det regnigt så kan spängerna mot Hästingsleden bli hala men slutar det regna brukar de torka upp snabbt.

/Vansbro Marathon


2010-07-02 - Till starten Årberget.

De som springer 21 km och startar i Årberget så kommer vi ha minst 3 st bilar som går dit ca: kl 14.10 från Södra Plasket, Vansbro (strax efter starten för 42 km).

/Vansbro Marathon


2010-07-01 - Startlista

Nu finns startlistan under rubriken [STARTLISTA]

PS. Får du förhinder, skadad osv meddela oss gärna så kan vi planera efter det.

/Vansbro Marathon


2010-06-30 - Liten justering av banan vid Trolltjärn.

Vi har inte kontrollmätt banan med mäthjul utan använt GPS (Garmin 405 + Garmin 305) ett otal delsträckor och summerat. En gång har vi sprungit hela sträckan och mätt. På några mindre ställen satt den GPS-punkterna så att mätningen blev lite kortare än det är i verkligheten.

För att vara helt säker på att hela sträckan är +42.195 m har vi nu gjort en mindre sistaminuten ändring vid vätskekontrollen Trolltjärn och adderat på 384 m och några höjdmeter.

Hoppas ingen misstycker :-). Ändringen tar även bort 50 m asfalt och lite grusväg men lägger till en naturskön liten slinga på stig. Stigen tar löparna på en fin tallås som omgärdar vackra Trolltjärn.

Man kan se de extra 384 m på [BANAN(GARMIN)]. 1.050 m - 666 m = 384 m.

/Vansbro Marathon


2010-06-30 - Startlista Inom kort.

Snart kommer startlista med ditt startnummer...

Då det är första gången vi kör Vansbro Marathon kan vi inte ta emot så många anmälningar till nu. Just nu är det bara några få plaster kvar sen måste vi stänga anmälningen.

/Vansbro Marathon


2010-06-29 - Delsträcka provsprungen för koll av banmarkeringen.

För att få bekräftelse på banmarkeringen så hade jag med mig några löpare som inte har lokalkännedom på sträckan. Sträckan som vi testade är den mest knixiga och svårhittade partiet från 21 km förbi TK3, TK4 och till Trolltjärn (6 km kvar).

De tipsade om några mindre justeringar men hittade och var nöjda :-). Den delen av banan är riktigt tuff och otroligt naturskön.

/Vansbro Marathon


2010-06-28 - Banarbetet pågår samt ny sida: Information

Vi jobbar på med banan. Slår gräs, sätter banmarkeringar och avståndsskyltar.

Vi blev helt klar med banansträckning för ca: 3 veckor sedan och innan dess vågade vi inte riktigt marknadsföra loppen. Nu har vi börjat göra lite reklam och det kommer in anmälningar. Idag kom det 4 st nya - otroligt kul!

Nu har vi lagt till en ny sida med rubriken [INFORMATION]. Under information försöker vi samla ihop så mycket information vi har om loppen och hur de gå till för dig som deltagande löpare. De kommer till en början vara lite i osorterat.

/Vansbro Marathon


2010-06-21 - Nu har vi börjat att märka upp banan.

Nu har vi börjat att märka ut banans sträckning med blå/vita miljöband med bredden 3 cm.

Banmarkeringarna sitter med lite olika interval beroende på hur banan ser ut. Med längre avstånd då det är tex. en stig utan några möjliga stickspår och tätare då det förekommer stickspår eller möjlighet att man skulle kunna ta fel.

Vid större vägdelningar kommer vi även sätta upp kraftiga blå/vita avspärrningsband och måla blåa pilar på marken som visar banans riktning.

/Vansbro Marathon


2010-06-18 - Anmälan klar!

Har man spring i benen och tycker att detta verkar roligt så kan man nu anmäla sig till Vansbro Marathon. Klicka på rubriken [ANMÄLAN].

/Vansbro Marathon


2010-06-16 - Anmälan och mer information inom kort.

Inom kort kommer en enkel anmälan samt mera information.

/Vansbro Marathon


2010-06-11 - Banan helt klar!

Nu är äntligen bansträckning klar. Det är lite pyssel att få ihop en bra bana men nu tycker vi att vi lyckats riktigt bra. Banan är en slinga på 42 km som man ska avverka en gång - alltså inget varvlopp.

Man kan se banan under rubriken [BANA].

Det kommer vara 5 st bemannade tidskontroller (TK) där man kan få vatten, sportdryck och bananer. Utöver det kommer det vara några rena vätskekontroller (VK) med vattendunkar med tappkran samt muggar där man själv kommer kunna fylla på med vatten.

Till de bemannade kontrollerna TK1 tom TK5 kommer man kunna ha en egen laddad påse (löparpåse) som fraktas ut till de olika kontrollerna för tex. Gel, Powerbar, avslagen cola osv. Påsarna kommer delas ut när du hämtar startnummer och är färdigmärkta med Startnummer:TK1. Lämnas påsarna in senast kl 13.30 vid starten Plasket, Vansbro så fraktas de ut till respektive tidskontroll.

Löparpåsarna, nyttjade eller inte fraktas tillbaks till målet vid Plasket Vansbro så man kan plocka ur det man inte använt (tex. dyr gel).

Se bild från obemannad VK2 i Milborg.

/Vansbro Marathon


2010-05-13 - Banan nästan klar.

Jag var i Vansbro några dagar och jobbade med bansträckningen. Nu finns det en bana som nästan är helt klar - vi ska bara kontrollera längden lite mera noggrant. Just nu är det 42 km +/- 1 km.

I söndags sprang jag och Affen första delen Plasket-Näbba-Eldforsen som är 17 km. Efter att ha spenderat måndagen på cykel och letat efter fortsättningen på banan så provsprang jag andra delen på tisdagen Eldforsen-Gladtjärn.

Det blir en fantastiskt fin bana och det blir äkta terränglöpning med marathonlängd. Underlaget är nu mycket varierande med knixig stig, fin stig, skogsväg, grusväg, och slutligen max 3% asfalt. Vi springer efter vackra västerdalsälven, inlandsbanan, genom många fäbodar och natursköna rullstensåsar.

Passade även på att fota drygt 100 bilder efter banans sträckning som kommer visas i ett enklare bildspel här med tillhörande bansträckning. Vi har även letat efter en naturlig start för den som vill springa en lite kortare sträcka kanske 21 km (halvmarathon).

Startiden är ändrad till 14.00 (fd 11.00).

/Vansbro Marathon


2010-04-07 - Vansbroloppet blev Vansbro Marathon

Det har blivit lite förändringar när det gäller längden, nu är distansen utökad till den klassiska distansen 42,195 meter. Med nya längden på tävlingen ändrar vi namnet till Vansbro Marathon (fd Vansbroloppet). Med nya längden blir det även en del ändringar av banan.

/Vansbro Marathon


2010-01-12 - Starttid 14.00 vid plasket Vansbro

Vi kör tävlingen (numera Vansbro Marathon) på tisdagen under simmarveckan då många är i Vansbro.
Start: 2010-07-06 kl 14.00 vid plasket Vansbro (Lat. 60.503996° Long. 14.228943°).

/Vansbro Marathon