Lördag 18/6-16
Kl 9:00 - 12:45
Vansbro
Lat. 60.503996°
Long. 14.228943°

Vansbro Marathon, Vackert, varierande och riktigt tufft - terränglöpning när upplevelsen är målet.

Vackert, varierande och riktigt tufft -
terränglöpning när upplevelsen är målet.

2012

2012-12-16 - Ett kortare filmklipp från Vansbro Marathon 2012

Längtar man till sommarlöpning i kan man titta på detta lite kortare filmklippet från sommarens tävling.

/Vansbro Marathon


2012-12-14 - Vansbro Marathon 2013 - Anmälan öppnar sön 16/12 kl. 21.00

Nu är det dags att öppna om inte julkalendern så i alla fall din aktivitetskalender: Den 4 juli i simmarveckan, vecka 27, är tävlingsdatum för Vansbro Halvmarathon och Vansbro Marathon 2013.

Det kommer att vara 2 st startgrupper för Halvmarathon (15.30-15.45) med start mitt på banan ditt vi tar oss med buss samt 3 st startgrupper för Vansbro Marathon (14.00-14.30).

Som löpare kommer du precis som tidigare att ha möjlighet att kostnadsfritt kunna byta distans för att antingen springa halvmarathon (23 km) eller marathon (43 km). Det är även kostnadsfritt att överlåta en startplats till någon annan.

Vansbro Marathon är en småskalig löpartävling där banan är varierande, vacker och stundtals riktigt utmanande och där vår huvudmålsättning är att ALLA löpare ska få en stor löparupplevelse.

Inför årets tävling blev vi lite överrumplade av det stora intresset och anmälningarna slog tidigt i taket så nu till 2013 har vi utökat till totalt 500 startplatser. För att vara säker på en plats kan det vara idé att anmäla sig i tid.

Nu på söndag 16/12 kl 21.00 öppnar vi anmälan för Vansbro Halvmarathon och Vansbro Marathon 2013 här på sidan: http://www.vansbromarathon.se

Välkommna!

/Vansbro Marathon


2012-09-17 - Vi är med i ett en presentationsfilm för Vansbro Kommun.

Här är vi med och representerar en del av Vansbros aktiviteter i en film som kom i somras. Kul tycker vi såklart - Ta mej hem till Vansbro!

Löparna på filmen passerar näst sista kontrollen badplatsen Gladtjärn ca: 7,5 km innan mål och där är det tillsynes mycket publik och bra stämning.

Bianchi-teamet som swischar förbi på cykel är efter Vansbro Marathonbanan ca: 1,5 km kvar till mål. Cyklist nr 2 är med största sannolikhet Fredrik som var Vansbro Marathons sympatiske eftercyklist.

I år på tävlingsdagen någon timme innan start började det flygas ganska avancerad flygakrobatik ovanför tävlingsområdet. Det var så pass avancerat att vi började undra vad som hände. När vi senare såg filmen förstod vi att det var från denna filminspelningen :-)

/Vansbro Marathon


2012-07-11 - Nu kommer det bilder

Nu kommer det en del bilder under just rubriken [BILDER] - ledsen att det tog sådan tid.

Lägger även ut en del länkar till bloggar osv. Saknar ni någon e-posta gärna. [LÄNKAR]

/Vansbro Marathon


2012-07-07 - Tack för i år och hoppas att vi ses 2013!

Vi är fortfarande ett ungt arrangemang med ambitionen att förbättras utifrån dina önskemål som löpare. Vi har fått mycket feedback och kommentarer från er löpare, publik och funktionärer, mycket positivt och även konkreta förslag på förbättringar.

Vid målet fick vi mycket beröm för våra fantastiska och positiva funktionärer samt den vackra banan vilket gör oss mycket stolta. Berömmet är även förmedlat till alla funktionärer som är så viktiga för ett lyckat arrangemang.

Vi är mycket glada att så många resta till just Vansbro och sprang i den fina vackra, varierande och stundtals tuffa terrängen i Vansbroskogarna.

Resan runt banan är för alla olika men precis som i livet bjuds man på att "det flyter på bra" men även att vi springer in i ordentliga "motgångar/backar" som måste bemötas på ett eller annat sätt. Vi hoppas verkligen att just din "resa" runt banan blev ett upplevelse att minnas.

Har du en blogg eller dylikt där du skrivet om just din "resa" i Vansbro e-posta oss gärna lägger vi upp den under länkar.

Tack för i år och hoppas att vi ses 2013!

/Vansbro Marathon


2012-07-06 - Preliminärt resultat klart

Nu finns resultatet på sidan [RESULTAT]. Obs! Vi har några stycken som vi håller på att kolla upp på backupfilmen för att få en helt korrekt sluttid. På listan finns inte löpare (DNF) som brutit eller ej startat (DNS). Placeringarna skrivs ut när det är helt komplett.

När listan är helt komplett kommer vi lägga alla bilder som är tagna ut efter banan på alla ni löpare. Foto/filmteamet ska ha tagit bild på alla löpare både på första halvan och på andra halvan samt att det finns massor av film ut efter banan.

/Vansbro Marathon


2012-07-04 - Välkommen till DIN löpardag i Vansbro!

Nu är de sista förberedelserna klara och banan är som utlovad: Vacker, varierande och riktigt tuff!

Välkommen till DIN löpardag i skogarna runt Vansbro!

PS. Vi har även i år en provlöpare. Det är Åke Johansson Dala-Järna som startade ca: 18.45 ikväll för att kolla banan och samtidigt få en rejäl genomkörare.
Åke passerade:
Årberget: 20:38 - går fint!
Gladtjärn 22:02 och allt såg bra ut :-)
4 km till mål 22:26. "Åke kämpar på riktigt bra :-)"
1 km kvar 22:45

Storlöparen+Provlöparen Åke är nu i mål på precis under 4 timmar - 03:57!!!

/Vansbro Marathon


2012-07-03 - Åk på Magasinsvägen 1, Vansbro i GPS (Bilnavigator)

Använder du GPS (Bilnavigator) knappa in Magasinsvägen 1, Vansbro så kommer du rätt. Magasinsvägen 1 är Turistbyrån i Vansbro. Vi parkerar innanför Turistbyrån vid "Magasinet" och det kommer stå funktionärer som hänvisar och informerar vart man parkerar och hur man sedan går till Tävlingsarenan.

Det är skyltat när du kommer till Vansbro.

Tävlingsarenan är väldigt stor och det råder mycket aktivitet där. Vansbro Marathon´s Tävlingskansli (Måltältet) ligger mitt i och syns med Vansbro Marathon målflaggor [MÅL].

Obs! Det går INTE som förra året att köra bil ända fram till Tävlingsarenan.

Karta Eniro

/Vansbro Marathon


2012-07-03 - Banan färdigmarkerad och bandad!!

Under lördag och måndag har vi markerat upp hela banan med blå/vita markeringsband, satt kilometerskyltar, satt riktningspilar, spärrat av med stora blå/vita avspärrningsband och även sprejat pilar för att visa vart banan går.

Principen är: spring på och följ stigen/skogsvägen/vägen osv. Som mest kan det vara ca: 200 m mellan ett markeringsband tex efter en grusväg utan någon form avfart/möjlighet att springa av. Är det tex en avstickare/förgrening i stigen/vägen eller där det finns minsta risk att man springer fel är det ordentligt avspärrat och markerat.

För att få det att stämma exakt med 23/43 km har vi lagt på 350 m vid vackra Trolltjärn. Vi springer på en fin tallås och rundar Trolltjärn och svänger åter neranför "Jaktstugan".

/Vansbro Marathon


2012-07-01 - Anmälan stängd.

Nu har vi stängt anmälan för både Vansbro Marathon & Vansbro halvmarathon 2012 och jobbar med alla startpaket. Är du inte anmäld och vill deltaga kan man efteranmäla sig på plats/tävlingskansliet i mån av plats för 490 kr. Åker du långt hör gärna av dig på e-post info@vansbromarathon.se eller mobil: 070-584 10 32.

/Vansbro Marathon


2012-06-29 - Har du problem med boende i samband med Vansbro Marathon?

Har du problem att hitta boende i samband med Vansbro Marathon skicka ett mail till info@vansbromarathon.se kan hänvisa till bäddar/rum.

/Vansbro Marathon


2012-06-28 - Kortfattad info för dig som deltagare

Kortfattad info för dig som deltagare i Vansbro Halvmarathon och Vansbro Marathon 2012 - torsdag 5 juli.

Hitta rätt när man anländer till Vansbro

När man kommer till Vansbro är det skyltat på alla infartsvägar mot Parkering och sedan till Tävlingsarenan. Även från busstationen. Parkering sker innanför Turistbyrån och bortåt. Det finns även flera parkeringsvakter som hjälper till och visar vart man ska parkera och informerar/hänvisar till tävlingsarenan. Allt är nära i Vansbro så till tävlingsarenan går man smidigast.

Tävlingskansli på Tävlingsarenan

Centralt på tävlingsarenan finns Vansbro Marathons tävlingskansli som även är målet för både Vansbro Halvmarathon och Vansbro Marathon. Tävlingskansliet är bemannat hela tiden från 10.00 och framåt.

Startpaket

Vid tävlingskansliet hämtar man ut sitt startpaket från 10.00 på torsdagen. Startpaketet innehåller:

  1. Nummerlapp (tidtagningschip förmonterat + säkerhetsnålar)
  2. Ombytespåse (gult dragsnöre för att stänga påsen + Etikett med StartNr)
  3. Din löpartröja i den valda storleken

Obs! Ej uthämtade Startpaket för Halvmarathon tas med upp till Halvstarten.

Ombyte/Ombytespåsar

Ca: 75 m från tävlingskansliet finns en utomhusbassäng som kallas ”Plasket” som har ombytesrum (Dam/Herr). Där kan man byta om samt att de även tar hand om din ombytespåse. Ombytespåsarna bevakas men undvik att lämna värdesaker i ombytespåsen. Där finns även toalett (Dam/Herr) samt en kiosk/grill.

Start Vansbro Marathon

Starten för Marathon är utanför staketet för ”Plasket” ca: 50 m. Startider är 14.00 + 14.15 + 14.30 (Startgrupp 1-3)

Start Vansbro Halvmarathon

Utanför staketet för ”Plasket” ca: 50 m finns även platsen för busstransport till Halvmarathonstarten. Det sitter en skylt där bussarna stannar. Bussarna går ca: 14.45-15.00 och vi ropar ut så ingen blir kvar. Halvmarathonstarterna går 15.30 + 15.45 (Startgrupp 1-2). Först kommer 2 st bussar och den första kommer tillbaks och hämtar i en vända till. Startar du i startgrupp 1 är det bäst att åka i de första bussarna. Bussfärden är 9 km och tar ca: 15 min.

Det är bra att vara startklar när man hoppar på bussen och tex vart på toa. Vid Halvstarten finns vatten och endast 2 st nödtoaletter...

Banorna börjar med lätt grusväg

Bägge starterna vid Marathon samt Halvmarathon börjar med grusväg för positionering och för att undvika skador.

Målgång och Duschbussen

Vid målgång hämtar man ut sin ombytespåse vid Plasket där man lämnade den och hoppar på en mindre buss som går till Duscharna (Vanåvallen ca: 1 km). När man Duschat/bytt om kan man hoppa på returen på ”Duschbussen” för att komma tillbaks till Tävlingsarenan. Bussen rullar hela tiden.

Mindre värdesaker

Man kan lämna in mindre värdesaker (tex. bilnycklar) i vårat tävlingskansli = Måltältet.

Tävlingsarenan = Vansbro Simningens Tävlingsarena som ligger mellan Vansbro Camping och Plasket. Se gärna även den eminenta kartan som Vansbro Simningen gjort.

/Vansbro Marathon


2012-06-18 - Mindre banändringar vid Eldforsen.

I Eldforsen kommer vi att springa en liten mysig skogsväg som passerar skolan, följa dammens bank samt den ringlande Eldbäcken. Själva kontrollen "Eldforsen" är även flyttad lite så att vi kan passera direkt över vägen på en ny mindre bro. Bron är flyttbar då den lätt skulle kunna köras sönder av dikesröjning och snöplogen.

Kontrollen sköts av Eldforsens Folketshusförening.

Till Eldforsen har banan varit ganska lättsprungen utan några större motlut eller backar men vid Eldforsen börjar banan ändra lite karaktär och kommer bjuda på en del stigningar. Första stigningen börjar direkt efter vägövergången när man ska ta sig uppför "fallet".

/Vansbro Marathon


2012-06-18 - Sportdryck blir Enervit som förra året.

Precis som förra året är Enervit leverantör av sportdrycken till Vansbro Marathon och Vansbro Halvmarathon.

På alla 9 kontroller serveras vatten och sportdryck. Sportdrycken är ENERVIT G Sachet och kommer från Enervit.

De har även skänkt några promotionpaket som kommer lottas ut till alla löpare.

Enervit - officiell leverantör av sportdryck till Vansbro Marathon och Vansbro Halvmarathon 2012

/Vansbro Marathon


2012-06-07 - Nu är Vansbrosimningens tidning Simma Vansbro klar!

Nu är Vansbrosimningens tidning "Simma Vansbro" klar!

Det finns mycket kul att läsa i hela tidningen och det finns även mycket bra saker att veta om vad som finns i Vansbro under hela simmarveckan. Kul är också att både Vansbro Marathon och Vansbro Triathlon finns med i tidningen.

På uppslaget sid 26-27 för Vansbro Marathon är det en stor bild från 2011-års tävling. Den glade och vindsnabbe löparen är Michael Manske, Bålsta som passerar träportalen vid Hästingsleden. Michael blev 13:e i herrklassen för Marathon-distansen precis under 4-timmar på den fina tiden 03:57:43.

Tidningens "Överingenjör" med både texter och produktion är Åsa Larsson, Fönsterbacken. Åsa är även den som skrivit boken "Eldsjälar & svart vatten - historien om Vansbrosimningen" utgiven 2010 (ISBN: 9185319759).

Vansbrosimningen - Simma Vansbro | Simma Vansbro PDF (11 MB)

/Vansbro Marathon


2012-06-01 - Nya spångar vid Krutkällan

3 km innan mål kommer man till en mindre vägövergång över Grånäsvägen som nu 2012 även är den sista vätskekontrollen kallad "Krutkällan".

På andra sidan vägen efter 75 m är det en "blöta" som vi tidigare passerat på några enklare skivor men nu med mera löparfötter så har vi gjort i ordning ordentliga spångar. Spångarna är gjorda av grov lärkplank som är naturens eget tryckimpregnerade virke.

Just där har även markägaren gallrat ur lite vilket gör att det öppnar upp ordentligt mot Västerdalälven vilken man som löpare återser här och som följs ända in i målet på Tävlingsarenan. Stor eloge till traktorföraren som smidigt snirklat runt utan att korsa stigen en enda gång!!!

/Vansbro Marathon


2012-05-29 - 75 + 50 st nya platser till Vansbro Marathon och Vansbro Halvmarathon.

Till 2012 hade vi hade satt max antalet deltagare till 250 st och det blev fullt redan i mars. Intresset har varit stort och vi har fått många förfrågningar om ytterligare plaster.

Vi har hela tiden jobbat på att kunna utöka deltagarantalet och nu känner vi att vi kan ta emot 75 st nya löpare till Vansbro Marathon och 50 st till Vansbro Halvmarathon.

Primärt är det flera funktionärer vid start/mål samt ute efter banans vätskekontroller/vägövergångar men också att det fungerar bra med parkeringar och parkeringsvakter.

På sista delen av banan har vi även flyttat Vätskekontrollen "Vändplan" 1,5 km till "Krutkällan" som även är vägövergången vid Grånäsvägen. Avståndet från kontrollen Gladtjärn till Krutkällan blir 4,7 km och sedan Krutkällan till mål är 3 km. Vid varmt väder +25 grader eller varmare blir vändplan en extra obemannad vätskekontroll.

/Vansbro Marathon


2012-04-25 - Boende och eventuellt flera löpare

Nu har vintern äntligen släppt greppet om Vansbro Marathonbanan och vi kan börja kontrollera vad som behöver åtgärdas utefter banan. Vi vet bl a att några mindre broar ska repareras.

Behöver du boende och inte bokat detta? Då kan det vara idé att besöka Vansbro Turistbyrå webbsida http://www.visitvansbro.se/ där du kan boka allt från privata rum till hotell. I dagsläget finns det fortfarande platser kvar t ex på Vansbro Camping som ligger precis vid målet - i Vansbro är det verkligen nära till allt :-)

Efter att deltagarantalet nu har nått maxgränsen på 250 st deltagare har många anmält intresse genom om att anmäla sig på intresselistan. Vi jobbar på en lösning för att kunna ta med något flera löpare och då på just Marathonsträckan (43 km). Främst behöver vi försäkra oss om att vi är tillräckligt många funktionärer just på tävlingsdagen. Vill du springa men saknar startplats? Anmäl dig på intresselistan. När det finns platser skickas ett mail ut till alla på listan samtidigt.

/Vansbro Marathon


2012-03-21 - E-post vid lediga platser

Många har hört av sig om det går att stå någon typ av kölista då de inte hunnit anmäla sig till Vansbro Marathon eller Vansbro Halvmarathon

Vi har ingen direkt kö men vi gjorde en e-postlista där man får e-postmeddelande skickats till sig då det finns lediga platser.

Vill du också vara med och springa och få e-post när det finns en eller flera lediga platser så kan du nu ange din e-postadress på sidan [INTRESSELISTAN].

/Vansbro Marathon


2012-03-05 - Vansbro Marathon & Vansbro Halvmarathon är fullt!

Nu är maxantalet 250 st löpare anmälda till Vansbro Marathon och Vansbro Halvmarathon. Det är mycket positivt och ger mycket bra förutsättningar för hela arrangemanget.

Hade du tänkt springa men inte hunnit anmäla dig kan det komma några platser till efter avhopp pga av tex skada. Så fort det blir en plats ledig kommer de gå att anmäla sig i vanliga anmälningsformuläret.

/Vansbro Marathon