Lördag 18/6-16
Kl 9:00 - 12:45
Vansbro
Lat. 60.503996°
Long. 14.228943°

Vansbro Marathon, Vackert, varierande och riktigt tufft - terränglöpning när upplevelsen är målet.

Vackert, varierande och riktigt tufft -
terränglöpning när upplevelsen är målet.

2013

2013-11-25 - Mikael Björk/stigarna.se samlar en träningsgrupp till Vansbro

Stigarna.se - Mot Vansbro Marathon 2014

Erfarne terränglöparen Mikael Björk samlar en grupp om maximalt 16 löpare som tränar mot det gemensamma målet att genomföra Vansbro Marathon den 3:e juli 2014.

Mikael har satt upp 2 st olika målbilder för de tänkta deltagarna:

  • Att antingen genomföra sin första terrängmara.
  • Spätta på likt en hjort genom skogarna kring Vansbro.

Mikael har paketerat ett seriöst 16-veckorsprogram för deltagarna med en avslutande 5-dagarsresa från Skåne till Vansbro för att genomföra Vansbro Marathon 2014.

Blir du sugen att bli cochad och deltaga i gruppen anmäl dig/läs mer på: Mot Vansbro Marathon 2014.

Mikael Björk har varit med i 2 st Vansbro Marathon och nu senast 2013 sprang han på den eniminenta tiden: 03:35:56. Läs även hans inspirerande berättelse: Nerver, lust och trötta lår

/Vansbro Marathon


2013-10-19 - Härom kvällen ringde Roland Perols...

När eldsjälen Kalle Hansson grundade Hästingsleden på 80-talet anade han nog inte att det skulle bli en sådan välbesökt led av vandrare och löpare - eller så gjorde han det.

Ofta när man besöker Hästingsleden så möter man någon som tar en kvällspromenad eller någon som är ute och löptränar. Många gånger ser man också sällskap som fikar eller grillar vid någon av de ordningställda rastplatserna.

Då Vansbro Marathonbanan slingrat sig utför berget Knösen och man kommit till första gapkojan Grönlokan så har man kommit in i naturreservatet Hästingsleden. Underlaget övergår där delvis till träspångar som tar oss löpare smidigt över myrmarken och som förbinder fastmarken med de inlandsskulpterade rullstensåsarna.

Många besökare, många fötter och tidens tand medför att vi tillsammans med Uppsälje Framtid varje år kämpat en ojämn kamp med att reparera de mest ruttna och slitna spångarna.

Med vad ville Roland Perols då?

Jo, han meddelade glatt att länstyrelsen beviljat pengar till upprustning av spångarna på Hästingsleden och att Rågsvedens såg redan levererat virket som nu ligger till sig i väntan på att vintern ska frysa till myren och utkörning av plank kan påbörjas.

Oj, vad vi nu ser fram mot att börja jobba med upprustning av leden under Rolands Perols och Uppsälje Framtids ledning!

/Vansbro Marathon


2013-10-08 - Banskissen + presentkorten uppdaterade för 2014

Med nya tävlingsdistansen Kvartsmarathon (10,6 km) har vi även uppdaterat banskissen och presentkorten för 2014.

Som deltagare i Kvartsmarathon springer man första 7,8 km av Vansbro Marathonbanan och tar av till höger på inlandsbanan för retur mot målet. Här kommer det sitta en STOR & TYDLIG skylt som hänvisar dig till höger mot målet och även för Marathonlöparna som tar till vänster mot Milborg. Banprofilen för Kvartsmarathon är mycket platt och det kommer vara en relativt lättsprungen sträcka.

Efter ungefär halva sträckan (4,8 km) kommer du till vätskekontrollen Näbba som ligger där Gruckån rinner ut i Västerdalälven. Vid Näbba blir du erbjuden vatten och sportdryck.

Presentkort A4 | Presentkort Kuvert

PS. När vi växte upp och vårfloden gav oss högvatten kunde man paddla Gruckån. Vi slängde i kanoterna vid Gruckokvarn som ligger där Gruckån korsar Äppelbovägen (numera E16). Gruckån slingrar sig fram i vackra landskapet över Gruckotjärn, under inlandsbanan och slingrar sig vidare ut till Svenssons stuga vid Näbba. Sedan tar man "älva" hem och passerar mycket flottarhistoria med stenkistor, läns och diktaler.

/Vansbro Marathon


2013-09-03 - Vansbro Marathon 2014 - Anmälan öppnar onsdag 4/9 kl. 8.00

För dig som redan nu sitter och planerar din kalender med tävlingar/löparupplevelser för 2014 vill vi informera om att Vansbro Marathon kommer att vara som tidigare på torsdagen i simmarveckan (3 juli 2014) men starttiderna kommer tidigareläggas så att tex första start på Marathon sker kl 11.00 (fd 14.00).

Det är drygt 300 dagar till tävlingen så saker och ting kan förändras men de vi vet redan nu är:

  • Tidigare starter
  • Närmare samarbete med Vansbrosimningen
  • Start och mål inne på Tävlingsarenan
  • Reptider vid några kontroller
  • En ny kortare distans på drygt 10,6 km - kallad Vansbro Kvartsmarathon

Som löpare kommer du precis som tidigare att ha möjlighet att kostnadsfritt kunna byta distans mellan distanserna halvmarathon (23 km) eller marathon (43 km). Obs detta om det finns plats i loppet. Det är även kostnadsfritt att överlåta en startplats till någon annan (gäller även Kvartsmarathon).

Vansbro Marathon är en småskalig löpartävling där banan är varierande, vacker och stundtals riktigt utmanande och där vår huvudmålsättning är att ALLA löpare ska få en stor löparupplevelse. Antal platser kommer vara enligt följande:

  • Vansbro Marathon - 200 st
  • Vansbro Halvmarathon - 200 st
  • Vansbro Kvartsmarathon - 150 st

Anmälan till Vansbro Marathon 2014 öppnar nu på onsdag 4 september både här på sidan och på Vansbrosimningens anmälan kl. 8.00. Anmälan här på sidan: http://www.vansbromarathon.se Välkomna!

/Vansbro Marathon


2013-07-16 - Nu kommer det en del bilder!

Nu kommer det bilder från tävlingen! De finns mycket bilder och de kommer i etapper. Först är bilderna av Joakim Gudmuns som fotat runt Eldforsen och sedan runt Gladtjärn.

/Vansbro Marathon


2013-07-15 - Tack för i år och hoppas att vi ses 2014!

Att arrangera ett terrängmarathon kan vara krävande med mycket jobb ut efter banan och en ganska krävande logistik just innan tävling och på själva tävlingsdagen. Målet är alltid att de ska fungera så optimalt för dig som löpare och att det ska bli en minnesvärd löpartävling i Vansbroskogarna.

Direkt efter årets tävling när minnesbilden är som färskast tog vi några extra dagar där fokus låg helt på att samla in så mycket information som möjligt från själva tävlingsförberedelserna/riggning av bana osv för att kunna bli ännu bättre/effektivare inför Vansbro Marathon 2014. Därav lite sen information ut med nyhetstext.

Vi är väldigt nöjda hur själva tävlingen gick och har inga större missöden. Vädret blev helt toppen för löparna och det slogs banrekord både i Vansbro Halvmarathon (23 km) och Vansbro Marathon (43 km) samt att det var många löpare som gjorde helt fantastiska förbättringar av tidigare resultat.

Har du en blogg eller dylikt där du skrivet om din löparupplevelse i Vansbro Marathon 2013 e-posta oss gärna så lägger vi upp den under länkar.

Vi har samlat in väldigt mycket bilder som kommer publiceras inom kort. Vi tror att vi har minst en bild per löpare.

Tack för i år och hoppas att vi ses 2014!


Vinnare Vansbro Marathon Herr: Kenneth Löfman, Falun på tiden: 03:11:51 (Banrekord)


Vinnare Vansbro Marathon Dam: Kerstin Ekdahl, Mjölby på tiden: 03:46:19


Vinnare Vansbro Halvmarathon Herr: Isak Lidström, Nås på tiden: 01:36:53 (Banrekord)


Vinnare Vansbro Halvmarathon Dam: Anne-Louise Izindre, Filipstad på tiden: 01:47:34 (Banrekord)

/Vansbro Marathon


2013-07-02 - Inga efteranmälningar eller ändringar på tävlingsdagen

Nu närmar det sig tävlingsdag - vilket ska bli riktigt skoj!

På tävlingsdagen torsdag 4 juli går det inte att efteranmäla, ta över annans startplast eller byta distans. Allt för att kunna hålla så hög kvalitet som möjligt.

/Vansbro Marathon


2013-07-01 - Vansbro Maratahonbanan är nu redo!

Det närmar sig tävlingsdag!

I helgen har vi snitslat och markerat upp hela banan förutom kontrollen Gladtjärn och just vid målgången. I helgen var det periodvis lite fuktigt på några korta ställen men i det stora hela ser det fantastiskt ut.

Vi har satt km-skyltar som visar sträckan kvar till mål så den gäller både Marathon och Halvmarathon.

Sista anmälningsdag var igår 30/6 (söndag) så nu är anmälan stängd!

/Vansbro Marathon


2013-06-20 - Några platser extra till Vansbro Halvmarathon

När det gäller antalet startplatser på distansen Halvmarathon (23 km) är begränsningen bussplatser och vi har tillgång till 2 st stora bussar (Barbros Buss) som kör 2 st vändor till Nya Årbersgvägen. Det ger totalt 200 st löpare.

Vi har nu lyckats boka en mindre buss med 9 st platser som även kommer köra löpare till Halvmarathonstarten på Nya Årbergsvägen.

Bussen går från start/mål (MarathonPortalen) vid kl 14:45 och kommer vända tillbaks för att ta nästa busslast. Ska du starta i startgrupp 1 som startar kl 15:30 är det viktigt att du kommer med i första busstransporten.

Vi halvstarten finns 2 st enklare toaletter samt vatten.

/Vansbro Marathon


2013-06-12 - Vår naprapat Napralogica som sponsor

När det gäller idrott och löpträning så handlar det mycket om att hitta balansen både mentalt, träningsmängd och i muskelatur (antagonisterna).

Av egen erfarenhet är det ofta när det går som bäst som det är lättast att kliva över gränsen och dra på sig någon skada i knän, höft, hälsena, vader eller något annat. Det passar aldrig in schemat att bli skadad och redan efter någon vecka blir det även mycket enerverande och frusterande att inte kunna löpträna.

När man känner att att skadan/det onda inte kan vilas bort på några dagar är det tryggt att kunna att ha en naprapat som har kunskapen och metoderna att hjälpa en tillbaks igen så fort som möjligt. Vi har med mycket gott resultat använt Jonas på Napralogica under de senaste 5 åren vid flera olika skador och tillfällen. Ibland har det krävts flera behandlingar och ibland endast bara en "stötvågsbehandling" på exakt rätt ställe.

Därför är det extra roligt att Napralogica blivit vår sponsor till Vansbro Marathon 2013. Napralociga kommer synas här på sidan, nummerlapparna samt på hela arragenmanget. Napralogica har bra information på nätet samt mottagning i Stockholm och Uppsala.

/Vansbro Marathon


2013-06-04 - Konditionstest av Marathonportalen i Sigtuna

Exakt 30 dagar till Vansbro Marathon så kör vi ett "kondistionstest" av Marathonportalen i Sigtuna. Detta görs som målportal mitt i centrala Sigtuna på Knock-out Sprinten i orientering. Sprinten ingår i Nordic Tour orientering som körs i Norge, Sverige och Finland.

Från 17.00 sänder SVT Live med Anders Gärderud som expertkommentator.

Även om sprint är sprint så kommer det med kval, semi och finaler bli mera som ett bra långpass för Marathonportalen - vilket bådar gott inför Vansbro Marathon.

/Vansbro Marathon


2013-05-27 - Det ser lovande ut med Hängbron.

Banans sista kilometer är inte helt spikad men målat är att vi ska kunna springa över hängbron såsom 2010 & 2011. Reparationsarbetet fortskrider och det går tydligen enligt plan. Vi håller tummarna för att det blir klart till 20 juni som är målet. Då har vi 14 dagar i marginal.

I samband med reparationsarbetet har de även breddat bron med 60 cm vilket blir riktigt bra. Det är bra när man går eller springer men som cyklist uppskattas det nog som mest. Jag är förmodlingen inte helt ensam om att grimaserat högljutt när jag gnuggat högertassen i stängslet vid cykelmöten.

/Vansbro Marathon


2013-05-26 - Hästingsledens spångar har förbättrats

Nu i helgen hade föreningen Uppsälje Framtid arbetsdag på Hästingsleden och vi kunde vara med och hjälpa till med spångarna. Det är mycket jobb med att bära ut och reparera spångar som blivit sämre och vi hann med ganska många under dagen. Innan tävlingen kommer det nog bytas ut några till.

Efter arbetet bjöd Roland på fantastiska Kolbullar med lingonsylt vid gapkojan. Vi fick även lite djupare kunskap om vad som ska vara i receptet och inte.

Hästingsleden är ett naturreservat som sköts av Uppsälje Framtid. Vi har förmånen att kunna springa över de vackra åsarna som inlandsisen skulpterat fram för många, många år sedan. När du passerar kontrollen "Hästingsleden" som är just vid gapkojan har vi ca 10 km kvar till Målet i Vansbro.

PS. Det är funktionärer från Uppsälje Framtid som servar dig som löpare vid nästa kontroll vid den populära badplatsen: "Gladtjärn".

/Vansbro Marathon


2013-05-16 - Ny målportal samt eget tält för löparna!

Efter en väl genomförd löpning ute på den slingrande och stundtals tuffa banan är det för de flesta en skön känsla att passera mållinjen i Vansbro Marathon eller Vansbro Halvmarathon. För att ytterligare förhöja känslan just för dig kommer vi nu i år att kröna mållinjen med en stor och tydlig målportal - kallad MarathonPortalen.

Efter målgången kommer du även att belönas med en medalj och sedan är du varmt välkommen till det nya tältet vi kallar löparhänget. Tältet är placerat på första parkett vid mållinjen och är tänkt för dig som deltagande löpare. I löparhänget kan du se andras målgångar, socialisera eller bara njuta av din egen prestation!

/Vansbro Marathon


2013-03-27 - Lång vinter men arbetet med banan påbörjat

Efter vintern har vi för vana att kontrollera Vansbro Marathon-banan för att se vad som behöver åtgärdas inför kommande tävling.

Denna vinter har verkligen bitit sig fast ovanligt länge och banan är just nu fortfarande täckt med snö. Fördelen är att det gett bra bärigheten för skoter och timmerkälken för utkörning av plank till reparation/förstärkning av en bro vid Stadarforsen (30 km kvar till mål) samt lärkspång för förbättringar vid myrblötan strax innan Krutkällan (3 km kvar till mål).

/Vansbro Marathon


2013-02-12 - Nu repareras hängbron!

Sista biten in till mål i både Vansbro Marathon och Vansbro Halvmarathon har vi både startåret 2010 och 2011 sprungit över den vackra hängbron som förbinder Grönalid med Vansbro samhälle.

Hängbron har varit med väldigt länge och behövde verkligen rustas upp. Inför 2012 fick vi springa efter kanten på vanliga bilbron som går över västerdalälven ca: 150 m längre ner. Upp och ner till bron sprang vi på upp/nerfarter som Vansbro Simningen byggt på bägge sidorna av bilbron.

Nu har arbetet kommit igång med upprustningen av hängbron och tanken är att den ska vara klar till sommaren. Är den klar i tid kommer vi återigen springa över västerdalälven på den vackra hängbron.

Läs även artiklarna på dalademokraten.se: Nu är broarbetet igång eller på dt.se: Nya hängbron kommer i delar till Vansbro

/Vansbro Marathon