Lördag 18/6-16
Kl 9:00 - 12:45
Vansbro
Lat. 60.503996°
Long. 14.228943°

Vansbro Marathon, Vackert, varierande och riktigt tufft - terränglöpning när upplevelsen är målet.

Vackert, varierande och riktigt tufft -
terränglöpning när upplevelsen är målet.

2014

2014-07-14 - Tack alla löpare, publik, markägare, funktionärer och lokala handlare!

Årets Vansbro Marathon bjöd på mycket såväl i utmaningar som känslor. Tom vädret var generöst och bjöd på omväxlande inslag av lätt regn, vind och sol - de flesta löpare fick sammantaget riktigt bra löparväder.

Vansbro Kvartsmarathon (+10 km)


Nytt för i år var Kvartsmarathon och där segrade Dala-Järna löparen [895] Markus Ström (35:07) i herrklassen och i damklassen vann explosiva skidåkaren [801] Stina "SilverStina" Nilsson (40:51) från Malung.

Vansbro Halvmarathon (23 km)
På Halvmarathon var det [404] Petra Baljeu från Leksand som ohotad tog hem segern på nya rekordtiden: 01:42:51. I herrklassen var det riktigt tajt och många ville göra upp om segern, fjolårsvinnare [401] Isak Lidström(Nås) kapade över en minut på sitt eget banrekord men blev ändå slagen av suveräna [429] David Kasselstrand(Överum) som vann och nu innehar har nya banrekordet: 01:33:56.

Vansbro Marathon (43 km)


På marathondistansen som i år hade en ny något tuffare dragning i och med Gustavsskog vid Eldforsen, damklassen vanns av en överlycklig [26] Kerstin Vinje från Uppsala på tiden: 03:41:54 "Jag är så lycklig, jag är så lycklig - jag har aldrig vunnit något förut!".
I herrklassen blev det till en början en riktigt tuff kamp då fjolårsvinnare [1] Kenneth Löfman(Falun), [8] Patrik Eklund(Bromma) och [7] Jonas Buud(Mora) kämpade jämsides upp mot Årbergskontrollen. Mellan Årberget, Gruvvallarna och Knösen splittrades gruppen upp och Morasonen Jonas Buud la sig i ledning. Alla tre slog fjolårets banrekord med flera minuters marginal. Segern togs hem av Jonas Buud som är den första som inte blivit ifattsprungen av någon i halvmarathonklassen, den första att komma under 3 timmar och slog banrekordet med hela 18 min och innehar nya banrekordet på 2:53:12.


Sammantaget gjorde alla löpare fantastiska prestationer oavsett sluttider. Mycket handlar om ha ett mål att träna mot vilket ofta är väldigt motiverande och hjälper verkligen till framförallt då motivationen eller vädret inte är på topp.

Tack för att ni kom och välkommen åter!

/Vansbro Marathon


2014-06-30 - Twitterflöde banmarkeringen...

Man kan följa delar av banjobbet på twitterflödet @vansbromarathon.

/Vansbro Marathon


2014-06-28 - Ombyte, toalett och duschar.

100 m från själva Vansbro Marathonsstarten/mål finns en utomhusbassäng som kallas "Plasket" och sköts av Vansbros Barnensdagsförening. På Plasket har vi tillgång till toaletter, lokal för ombyte samt att de tar emot och sköter ombytespåsarna för tex överdragskäder. Ombytespåsarna lämnas in mellan toaletterna och ombytesboden.

Lämna inga värdesaker i din ombytespåse. Värdesaker kan lämnas in i tävlingskansliet.

Alla går i mål på samma ställe (under marathonportalen) och man kan smidigt hämta ut sin ombytespåse vid "Plasket". Vid direkt utanför Plaskets kiosk går duschbussen "Bernt" och kör Tur och Retur till Smedbergskolans duschar (Skolgatan) och det tar ca: 5 min enkel bussresa.

När du duschat klart kan du även åka retur till målet med "Duschbussen Bernt" eller så väljer du att "gå ur benen" med en 10 min promenad för att heja på dina löparvänners målgång.

/Vansbro Marathon


2014-06-27 - Möjlighet att byta distans är stängd.

För att kunna bibehålla kvaliten så är nu möjligheten att byta distans stängd.

/Vansbro Marathon


2014-06-25 - Efteranmälan + Namnbyte

Nu är den ordinarie anmälan stängd och vi jobbar med att preparera banan och sätta ihop ditt startpaket.

Efteranmälan (+100 kr):

Det finns några få startpaket kvar och du bokar genom att ringa mobilnr: 070-958 43 11.

Har du bokat ett startpaket via efteranmälan laddar du ner följande pdf-fil, fyller i dina uppgifter och tar med till starten.
 Efteranmälan 2014

Namnbyte/övertagande av startplats (ingen extra kostnad):

Har du tagit över/köpt en startplats ladda ner denna pdf-fil, fyller i dina uppgifter och tar med till starten.
 Namnbyte 2014

Detta stämmer över framsidans räknare:
  • Kvartsmarathon - Finns
  • Halvmarathon - Finns (fåtal)
  • Marathon - Finns

/Vansbro Marathon


2014-06-19 - 2 veckor kvar till Vansbro Marathon 2014!

Nu är det 2 veckor kvar till Vansbro Marathon 2014!

Kontrollera att du fått ett startnummer i [ANMÄLDA LÖPARE]!

Vi kontrollerar inbetalningar ofta nu när det närmar sig tävlingsdagen. Har du betalt och inte fått ett startnummer hör av dig på info@vansbromarathon.se.

Startpaket skickas inte ut utan delas ut på plats både på onsdag 2/6 kl 14.00 - 21.00 och på tävlingsdagen kl 7.00 - fram till din start.

/Vansbro Marathon


2014-06-18 - Kontrollen Årberget nu vid fäbodvallen!

Kontrollen Årberget flyttas 400 m bakåt till Årbergets vackra fäbodvall! Kontrollen "Årberget" sköts av Årbergets samfällighet och med Lissnils Mats som kontrollchef.

Med detta är det en kontroll på alla berg som banan går över. Årberget, Gruvvallarna och Knösen. Halvmarathon startar strax nedanför Årberget mellan Årberget och Gruvvallarna.

/Vansbro Marathon


2014-06-18 - Banändring på väg mot Årberget

Efter kontrollen Eldforsen börjar Vansbro Marathonbanans stigningar upp till Årberget. Tidigare har vi sprungit på grusvägen men nu kommer banan gå på den nya stigen genom Gustavs Skog. Stigen är 1,3 km lång och kommer ut på vägen strax innan det bär iväg upp mot Årbergets fäbodvall.

Då banändringen bryter av en del av grusvägen, det är vackert, lite mjukt och lite uppför är ändringen helt i linje med devisen: Vackert, varierande och riktigt tufft - terränglöpning när utmaningen är målet.

Detta gäller ej Kvartsmarathon eller Halvmarathon utan endast Marathonsträckan 43 km.

PS. Gustav är en gammal ackordshuggare som slitit ihop mycket bit och timmer.

/Vansbro Marathon


2014-05-12 - Upprustningen av spängerna på Hästingsleden snart klar!

Nu är det mindre än 50 m kvar tills alla spängar är renoverade och klara på Hästingsleden.

Det är Lars Elofsson från Uppsälje Framtid som till största del gjort jobbet med upprustningen och resultatet blir helt fantastiskt. Det är mycket tätare mellan tvärslåerna vilket gör det stadigare. De nya spängerna har även lagts ovanpå den befintliga konstruktionen vilket gör att de utsätts för mindre väta och kommer stå emot längre.

PS. För snart 40-år sedan blev några vansbrobarn utslussade till Uppsälje byskola då elevundelaget inte var så stort. De blev den största klassen på skolan med 9 st elever. Klassen ovanför var den minsta och där gick Anna-Greta och Pär. Klass 1+2 hade klassrummet på övervåningen kallad "småskolan". De större eleverna i årskurs 3-6 gick i stora klassrummet nere. Även om skolformen med många klasser i varje klassrum kallades B-skola var det en riktigt bra och fostrande skola.

Ett starkt minne från den tiden var gymnastiken och när alla elever hoppade längdhopp på skolgården. "Ettakladdarna" kämpade både hårt, tappert och någon lyckades även klara drömgränsen 2 m. Med stor förvåning ser de en lång drasut från 5:an som laddar på och landar en bra bit bortanför 5 meters strecket. Drasuten var Lars Elofsson och han var en idol redan då!

/Vansbro Marathon


2014-03-27 - ABB IF springer i Vansbroskogarna

Förra året sprang Fredrik Vinnhed Vansbro Halvmarathon (23 km) och gjorde det riktigt bra på tiden 02:21:01. Fredrik gillade banan, inramningen och tävlingen så mycket så han vill göra om det i år igen.

Fredrik är med i föreningen ABB IF i Ludvika och lyssnade om det var fler som ville hänga med och springa i Vansbroskogarna. Responsen var otroligt bra och nu är det över 20 st löpare från ABB IF som kommer till Vansbro och deltar i Vansbro Kvartsmarathon (10,6 km), Halvmarathon (23 km) och Marathon (43 km).

Initiativtagare Fredrik kommer i år få se hela banan - då han valt att springa Vansbro Marathon.

PS. Har du en lite större grupp hör av dig för gruppanmälan och grupprabatt.

/Vansbro Marathon


2014-03-25 - Renovering av Hästingsleden påbörjad!

Nu när våren verkar ha kommit på riktigt börjar vi alltid med att kontrollera marathonbanan för att se om det blivit några större förändringar under vintern.

I måndags var vi ut till Trolltjärn och till Hästingsleden. Döm om fårvåning och med stor glädje att Uppsälje Framtid inte bara påbörjat den planerade upprustingen av spängerna efter Hästingsleden utan även kommit mycket långt. Massor var gjort och det var rejält byggt. Någon har även snickrat ihop flera fina träbänkar för vandrare som vill vila trötta ben eller bara ta en fikapaus.

Vi är många löpare och vandrare som kommer uppskatta de nya spängerna vid Hästingsleden.

/Vansbro Marathon